Opendag - en inblick i sexindustrin

Idag har jag varit med om en mycket marklig upplevelse. Det hela borjade pa jobbet (en hemsk dag! Jag panerade lokringar i fyra (4) timmar, OCH HANN ANDA INTE KLART), nar Kate sa: "Hey, Tilda, do you wanna go to Red Light to see prositutes with me and Luis after work?"

Eh, what??? Sedan berattade hon att det idag ar "Opendag" och att vem som helst kunde hoppa in i ett fonster, prata med de prostituterade, fa svar pa sina fragor och se det hela fran insidan. Jag tankte, i mitt stilla sinne, att nagot liknande kommer jag nog aldrig fa se och hakade pa.

Sa fort vi hade slutat cyklade vi alltsa i racerfart till Oudekerksplein, dar vi hade hort att det skulle ga att kopa en karta over de fonster som fanns till beskadning (givetvis var det fritt fram for allmanheten att titta in i vilket fonster som helst, men ingen i sallskapet var sarskilt lockad de tjanster som da fanns till forfogande). Det var en stor folksamling pa torget och vi blev genast attackerade av en graharig kvinna med noter i handen. "Har, ta det har och sjung med!", utropade hon glatt, innan hennes rost dranktes av att orkestern spelade upp en kor stamde upp i en sang som lat som random psalm.

"Ursakta, ar det har nagot for kyrkan?"
"Nej, nej. Det ar for de prostituerade."

Vi betraktade spektaklet och visste inte vad vi skulle saga. Sangen, som leddes av en farbror med hatt pa en liten scen, hade samma melodi som en sang jag kanner igen fran min barndoms skolavslutningar, men det enda ord jag kunde utrona var "erotik". Stamningen var uppsluppen och gemytlig. Jag kunde inte gora annat an att sta och gapa.

Sedan kom en prostituerad upp pa scen och holl ett tal om sig och sina kollegor varlden over. Om misshandel, valdtakter och fornedring. Mitt i alltihop borjade en hollandsk schlagerliknande lat spelas pa en skraltig radio:

"Jag gor det jag gor
Fraga inte varfor
Jag gordet jag gor
Fraga inte varfor

Vi gor det vi gor
Fraga inte varfor
VI gor det vi gor
Fraga inte varfor"

(Ha i atankte att det ar jag, som inte har pluggat ett ord hollandska, som star for oversattningen.) Det konstigaste med laten, utover att den i princip avbrot talet, var att atskilliga prostituerade strommade upp pa scenen, dansade och sjong med. Sedan forstatte den forsta av dem att tala, och det visade sig att hojdpunkten var avtackandet av en staty som symboliserade de prostituerades varde och rattigheter.

Nar allt det har var over sa traskade vi ivag till det vi faktiskt var dar for - fonstrena! Pa Oude Achterzijdsburg hittade vi nagot sa ovanligt som en manlig prostituerad, som villigt oppnade sina dorrar for oss.Han berattade for oss att det bara var idag, pa Opendag, som han jobbade i fonster. Annars ar den manliga prostitutionen mycket hysch-hysch och han sa att han inte visste om det var olagligt eller inte (vilket jag tidigare har hort att det ska vara, men det borde inte vara mojligt pa grund av EU:s jamstalldhetslagar). Han tog med oss till det inre rummet, efter att forsiktigt ha kikat in for att forsakra sig om att det var ledigt. Vad ska man saga? En sang. Morka farger, rott ljus. Mycket speglar. Ett skap med sexleksaker. Vi stod dar och pratade ett tag, tills en hallick med piska kom och sa att han behovde rummet.

image50
Allsang

image51
Orkestern i full mundering

image52
Mitt gang

Missforsta mig inte nu - jag ar helt och fullt emot prostitution, men det ar inte de prostituerade i sig jag ar emot, det ar de som koper och hela industrin. Och ett ar sakert - prostituerade i Holland har det bra mycket battre an deras gelikar i andra lander. Fackforbund och diverse andra rattigheter, sa som gratis tester vid eventuella konssjukdomar regerar!


image47

Ibland hanger jag inte med

Nu smids planer snabbare an snabbt. Man kan saga att tagluffen borjar den 12 maj, da (om jag inte ar ute och cyklar) Kultiration (med varldens basta Livet Nord och Daniel Wejdin) spelar pa Nefertiti i Goteborg. Sedan kommer jag antligen fa se Joels nya lagenhet, for det finns minsann inte tid att aka till Ljungskile den natten. Anledningen till detta ar att jag har hittat en kanonbillig bussresa redan klockan atta nastan morgon. Malmo och den mycket saknade Beata ska besokas innan landet lamnas!

Denna avfard sker dagen darpa, nar och vart ar annu oklart...


image47

Nu hander det!

Mina vanner. Idag ar en stor dag.

Jag minns inte exakt nar det borjade, men vi satt i alla fall i en skruttig SAAB 900 pa vag mot Hisingen. Om jag inte minns fel, sa pratade vi graviditeter ocksa. Nagon gang under bilfarden klacktes iden.
Joel och jag skulle tagluffa!

Men ja. Det har varit manga turer fram och tillbaka. Vill vi aka till samma stallen? Ska nagon mer aka med? Kommer vi att sla ihjal varandra? (Ja!) Och kanske viktigast av dem alla; har vi rad? Sa sent som vid sjutiden idag, nar Marie och jag hade picknick (myyyys) sa jag att jag tvivlade pa att det skulle bli av. Nu, daremot! Som det verkar, sa aker vi den 14 maj. Rutten ar minst sagt los, men ett ar sakert - den sjunde juni flyger vi fran Rom till Goteborg. Efter en lang MSN-konversation kom vi fram till att det ar vettigt att lagga pengar pa det, istallet for att oroa sig over hur lang tid hemresan kommer att ta, om vi hinner hem innan InterRail-korten har gatt ut och sa vidare. Istallet fokuserar vi nu pa att ta oss soderut under drygt tre veckors tid.

Herregud! Det blir av! Jag kan inte riktigt tro det, men det kanns valdigt bra.Ma handa att det kanske blir lite stressigt for min del. Jag flyger fran AMsterdam till Stockholm den 28 april (hoppas jag far ledigt, har inte fatt klartecken fran jobbet an...), ar i Uppsala over Valborg och aker hem till vastkusten den andre maj. Sedan ar det mycket som ska fixas: kompisar ska traffas, slaktingar ska halsas pa och diverse viktigheter infor resan ska skaffas. Dessutom bor jag val packa upp, packa om, packa ner?

Ah. Vi kommer komma ivag! Jag ar nagot exhalterad och kommer nog inte sova sarskilt mycket inatt. Forvisso ar det inte sa mycket kvar att spela pa, men ja... Ni fattar.


image47

Utmanad! och banker

Det ar bloggkull och jag har blivit tagen av Marie!

REGLER:
Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om
sig själv. Bloggare som blir tagen ska skriva sex saker om sig själv i
sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Slutligen väljer
bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är
gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta
dem veta att de har blivit tagna och att de ska läsa ens egen blogg för
mer information.


  1. Jag tycker att det basta sattet att ata pannkakor ar med smalt ost, inte med sylt eller nagot annat sott.
  2. Nar jag var cirka 15 paborjade jag en folkracekurs, som jag aldrig
    slutforde pa grund av miljopolitiska skal. Idag har jag korkort sedan
    nio manader tillbaka, men de senaste sju har jag inte kort nagonting
    och suttit i en bil max 15 ganger.
  3. Om jag hade blivit fodd till pojke hade jag hetat Anders Albin,
    alternativt Anders-Albin, under forutsattningen att inte nagon av mina systrar hade blivit fodd med manligt kon fore mig.
  4. Minst tre personer i min bekantskapskrets lever under falsk identitet.
  5. Jag har sett bandet Cirkus Miramar live over 30 ganger, jag har alla deras skivor och har last allt som skrivits i deras Internetgastbok sedan ganska exakt fem ar.
  6. Pa hogstadiet brukade jag ta ut satsdelar ur meningar narhelst jag hade trakigt, t ex nar jag vantade pa bussen. Jag har last Svenska akademiens spraklara (Hultman,
    Tog G., Norsteds Akademiska Forlag, Sverige, 2003) och andra
    grammatikbocker bara for skojs skull. Nu har jag glomt det mesta.
Avlutningsvis vill jag se att Beata, Maria, Robin, Oskar (i den form du onskar - pa planket , i mail, via roksignaler, eller i nasta zine... Eller skaffa en blogg!), Camila och Bjorn berattar underligheter!



Och sa nagot som jag har tankt skriva om lange, namligen de hollandska bankerna. Foga forvanande, sa behover man ett hollandskt bankkonto nar man arbetar och far lon i Holland. Det ar inga konstigheter med det. Att oppna ett konto ar daremot varre. Som EU-medborgare antar jag att vi har det lattare an manga andra, men det ar anda vissa hinder man maste ta sig forbi.

De flesta banker har krav pa att man ska ha en registrerad adress (vilket ar i princip omojligt att fa som nyinflyttad utlanning med begransad ekonomi). Andra kraver att man jobbar eller studerar. Det ar val pa satt iochforsig forstaligt. Det kostar for dem att ha kunder som inte deltar i systemet och vitsen med att ha en bank gar i stopet om ens kunder inte har nagra pengar. Vad som ar svarare att forsta, ar de banker som kraver att man ska kunna visa upp ett kontrakt pa minst tva ar. Pa de flesta jobb far man ett korttidskontrakt forst, och hur ska man kunna fortsatta dar om man inte kan fa lon, eftersom att man inte har nagot konto att fa pengarna till? Det ar en enda ond cirkel.

Nagot annat som ofta efterfragas ar SoFi-nummer, men det ar latt att fixa. Pass maste man givetvis ocksa ha.

Jag minns hur det var nar jag forsokte oppna ett konto. Det var sporegn och jag gick fran bank till bank och precis nar jag hade gett upp kom jag pa att jag faktiskt inte hade varit pa den storsta banken. Dar gick det vagen, och jag rekommenderar andra att ga direkt dit! ABN Amro i mitt hjarta, de har till och med gratis Internetbank pa engelska! Fast ett litet minus ar att de sager att det ar gratis att ta ut pengar i Sverige och att fora over pengar till konton i Sverige ar kostnadsfritt, eftersom de tror att vi ar med i EMU... Battring!

image47


Saker jag saknar

Sofias lista over saker hon saknar nu nar hon ar i Thailand pa utbyte inspirerade mig att gora en likadan. Det har ar vad jag saknar:

  • Salta kex
  • Svenska tangentbord
  • Snabbmat pa valfritt hak i Uddevalla, 16.26-taget till Goteborg och vetskapen om att en helhelg vantar
  • Billig telefoni
  • Dushar som inte ar antingen skallheta eller iskalla
  • Fester pa Underjorden (f.d. Goteborgs ArbetarTeater)
  • Elektriska ugnar
  • Att kanna igen folk pa stan
  • Lediga helger
  • P3
  • Kvallspromenader vid havet
  • Vanner och familj, saklart
  • Svensk musik, framfor allt live

Och sa saker som jag tror att jag kommer sakna nar jag flyttar harifran:

  • Ost och vin med Marie
  • Zoethout(lakritsrot)-te
  • Morgondrinken pa jobbet
  • Koffie verkeerd (typ latte)
  • Min cykel
  • Luis
  • Kanalerna
  • Mina och Kates "Pizza? Pizza!"-sessioner
  • Att dansa med systrarna
  • En flaska rodtjut for 1,89 euro
  • Melkweg
  • Alla skeva hus
  • Nordmoten med rollspelsforeningen Shrieking Geeks (beratta det inte for nagon!)
  • Club Rascal
  • Hollandska (inte for att jag kan nagon sjalv, men anda)
  • Koopavond (affarerna i centrum har oppet till 21) varje torsdag
Haha! Holland-Sverige 1-0! Kanske borde jag stanna anda?

image47

Framtiden

Signaturen tinatoon ville att jag skulle blogga om framtiden. Det ar inte det allra lattaste uppdraget man kan tanka sig, eftersom jag inte riktigt vet...

Vad som ar sakert ar i alla fall att:
  1. Mitt kontrakt pa Hard Rock gar ut den 30 april. Chefer pa alla nivaer sager att jag kan fa forlangt om jag vill.
  2. Jag kan inte bo kvar i kollektivet efter samma datum som jobbkontraktet loper ut, eftersom tjejen som vanligtvis bor i mitt rum kommer tillbaka efter stt utbytesar i Italien.
Jag vill inte fortsatta pa jobbet eftersom det antagligen skulle leda till att jag blev kvar for alltid, nagot jag inte ar sarskilt sugen pa, och for att var nye chef har utokat vara arbetsuppgifter, men inte tiden, vilket leder till mero ch mer stress. Dessutom ar sommaren i antagande, och det innebar hogsasong och annu mer att gora. Kalla mig lat eller vad ni vill, men jag tanker inte tillbringa sommaren i ett svettigt kok pa nagra fa kvadratmeter.

Sa tanken ar att jag aker till Sverige nagon gang mellan den 28 april och 3 maj. Helst hoppas jag pa det tidigare datumet, som skulle innebara Valborg i Uppsala. Borndomens valborgsmassoeldar och korsanger i all ara, likasa ataliga timmars vantar pa Chalmerskortegen, den mangariga traditionen med squashplattar pa Den Lilla Tavernan och natter i Vasaparken, inget slar forsranning, sillunch utomhus och champagnegalopp! Jag vet tyvarr inte riktigt om det ar mojligt an, eftersom cheferna har sitt att saga till om...

Maj manad ar relativt tomt blad an sa lange. En sedan lange planerad tagluff finns fortfarande i atanke, men inget ar bestamt. Det ar upp till min kare
van och vapendragare fran Krokstrands morka skogar. Om det blir av, sa kan ni rakna med att diverse lander i Ost- och Sydeuropa far utsta visiter.

Om det inte skulle bli nagon tagluff sa ar det, om mojligt, annu luddigare. Jag vill halsa pa Amanda och Astrid innan de flyttar fran London. Karlstad ar vart ett besok och Malmo bor goras osakert. En tur till Lulea vore pa sin plats, likasa Fagersta, Stockholm och Oslo. Givetvis far vi inte glomma bort allt det andra - jag har en systerson som jag knappt har sett, jag saknar vannerna hemifran sa det gor ont och vad hande med alla helger i Goteborg, alla spelningar och all galenskap? Jag ska nog kunna roa mig pa basta satt...

Sa kommer juni, och det innebar sommarjobb. For tredje aret i rad vantar mitt gamla kassajobb i Kungshamn. Atta veckors jobb, men ocksa sol & bad, utekvallar, grillning, kortspel, batturer och allt annat som gor somrarna till mina. Varldens basta festival far icke forglommas. Creds till den fantastiske producenten som bokat Volodja, Martin Nurmi, Rafven, Stefan Sundstrom, Sanna Carlstedt, Kolportorerna, Emilj Jensen, Maud Lindstrom, Kaja, Kapten Rod och Kultiration! Fjorden kommer att gunga i ar igen! Mitt schema brukar tyvarr inte tillata fler festivaler, annars hade ni latt kunna rakna med att se mig lite varstans i sommar.

Sa. Till det som kanske ar viktigast, fragetecknen som ska ratas ut, namligen - hosten 2007. Ett ar sakert. Jag kommer soka GU:s tyskkurs i Innsbruck och UU:s i Freiburg. Jag kommer aven att soka diverse olika svensk-, lingvistik-, och allmanna sprakkurser, kanske nordiska sprak, i atminstone Goteborg och Uppsala. Om jag kommer mig for att skriva textprover sa kan en del skrivarkurser pa folkhogskolor runt om i Svea rike rakna med neddimpande brev om nagon manad. Samtidigt finns alltid baktankarna pa anant. Amsterdam har inte varit tokigt alls och det ar synd att ge upp nagot man gillar, kanske har Oslo nagot att erbjuda anda, eller hur skulle det vara att jobba i Goteborg ett tag? Om jag har rad och hittar nagot lampligt resesallskap kanske den dar resan till Indien, som jag tankt pa sa lange, kan bli av. Vi far se vilken vagskal som vager tyngst till slut. For ett ar sedan hade jag aldrig trott att jag skulle till Amsterdam, sa allt kan bevisligen andras...

Sa jag forresten att det hade blivit var? Haha! Igar foll snon tat och idag haglar det sa det star harliga till!

image47

Utvecklingssamtal och knarket

Idag har jag haft utvecklingssamtal med min grekiske nar-jag-langtar-hem-lagar-jag-moussaka-pa-
arbetstid-chef. Jag minns hur hemskt jag tyckte att det var nar jag har utvecklingssamtal nar jag gick pa hogstadiet. Jag satt dar med tarar i ogonen och en stor klump i halsen, trots att de aldrig sa nagot negativt. Idag kande jag att jag inte var samma hariga Matilda langre.

Jag menar, da fick jag hela tiden bekraftelse pa att jag var bra och resultaten fran prov och sa vidare visade alltid i samma riktning - uppat. Anda var jag minsta och trodde inte pa mig sjalv for fem ore.

Har ar jag istallet alltid den som ska laras upp och visas hur allt ska goras. Det spelar ingen roll om det ar nar jag ska lara mig att tillaga rostbiff eller nar jag gar pa bio med jobbarkompisarna - jag ar alltid prep babysis. Trots det kande jag mig inte det minsta oroad nar jag gick ivag till Nikos for att fa min dom. Han inledde med att fraga nar jag skulle sluta. "Den siste april", svarade jag, och han suckade och papekade att jag egentligen inte behovde utvardera mig sjalv da. Eftersom jag redan hade gatt dit fortsatte vi anda. Pa det stora hela gav han mig 3,5 poang av 5 mojliga. Det later kanske inte sa overvaldigande, men med tanke Hard Rock's mal ar att alla ska ha 3 poang och att 4 innebar att man ar redo att bli supervisor blev jag jattenojd. Som sagt, jag ar anda lillasystern i ganget och har inte varit dar sarskilt manga manader an. Det roligaste var anda nar Nikos sa att han skulle anstalla mig narhelst jag sokte jobb dar igen, efter att jag har slutat, aven om de inte skulle behova nagon mer personal just da.

Nog med skryt och ego-boost. Efter jobbet hade JonBoy, Luis och jag en spontan after work. Det intraffar ungefar en gang i veckan, men idag var nog den roligaste hittills. Vi spelade biljard och drack ol, men snart sparade biljarden ur totalt. De andra glomde bort  om de skulle skjuta pa de enfargade eller randiga bollarna och utvecklade besynnerliga tekniker som "fa den  vita bollen att studsa" samt "skjut bollar pa spelare vid andra bord". Jag fick lova att forbjuda mina framtida barn att roka pa och spela biljard samtidigt, och nar de fragade varfor skulle jag visa foljande bilder:

image49image48

Ja, det dar med lattillgangliga droger ar val det nagot av det forsta gemene man tanker pa nar Amsterdam omnamns. Men det finns sa mycket mer! Coffe shops finns overallt och en viss sotaktig rok kan kannas titt som tatt och lite overallt, men man far inte tro att allt kretsar kring marijuana. Jag har bott har i drygt sex manader nu, men har fortfarande inte tagit nagot. Jag har tre coffee shops som jag besoker regelbundet, jag kan rulla jointar och jag skulle antagligen stiga i aktning i mangas ogon om jag kunde delta i deras snack om weed och mushrooms, men NEJ tack. Knark ar bajs. Trots det kan jag inte lata bli att skratta vid tanken pa hur accepterat det ar - till exempel ar det helt okej att hoppa over frukosten och istallet "smoke a fat one" fore jobbet. Hey, liksom! Det skiljer sig sa totalt fran Sverige.

Det allra lustigaste ar nastan hur mycket som ar for turisterna. Hollandarna sjalva verkar over lag inte sarskilt lockade, medan utlanningar fran jordens alla horn verkar tro att de har hamnat i paradiset!



Avslutningsvid, lite smygreklam:
image47

Var i Amsterdam

Gott folk. Det har blivit var i Amsterdam. Solen skiner (naja, inte just nu kanske, men ni skulle ha varit har igar! Ojoj, sager jag bara!), faglarna kvittrar och krokusar trangs med paskliljor i parker och rabatter. Sedan drygt en vecka tillbaka finns det uteserveringar till hoger och vanster (forvisso ar de ganska tomma an sa lange, men bara att de finns dar kanns lovande). Fantastiskt, sager Matilda och jublar!

Idag ar dagen mellan Babylon Circus (ompa!) och Tanya Stephens. Energi! Babylon Circus var en positiv overraskning, och jag kan inte tanka mig annat an att Tanya kommer att motsvara forvantningarna. Marie och Malin brukar alltid se till att Melkweg svanger, och min jobbarkompis Abdelicious brukar inte vara otrevlig direkt.

Ja, som ni marker ar humoret pa topp. Det enda som ar trakigt ar att Kristina flyttar till Helsingfors imorgon.

Kristina
Igar avskedsfikade vi pa tartcafeet i De Pijp, en av mina favoritstadsdelar. Koffie verkeerd och:

Kristinas tarta
Kristinas tarta

Min tarta
min tarta. Mmm. Vi tankte ut tartbuffe maste vara en briljant affarside. Man kan ta mycket betalt, men samtidigt sa ar det ytterst fa som klarar av att ata sarksilt mycket tarta. Great! Kanske ar det vad jag sak satsa pa i host?

Jo, ni forstar, den dar hosten ligger ocksa och skaver nagonstans i bakhuvudet.  Ar det dags att borja plugga?  Vad, i sa fall? Och var? Det vore kul att resa, men har jag rad med det? Finns det nagon som skulle
kunna och vilja folja med? Eller ska jag kanske stanna hemma i Sverige och jobba nagonstans, kanske i Goteborg? Eller ska ajg stanan har i Amsterdam, dar allt faktiskt ar jattebra?

Hm. Sommaren blir i Sverige i alla fall. Om jag har tur, sa kommer Kate och halsar pa. Hon ska bygga en kanot, sager hon. Forst tankte hon paddla till Island, men jag tror att jag pratat henne ur det nu...