Skansen Kronan

En av mina gamla favoritplatser i Göteborg är Skansen Kronan. Där finns många minnen med folk upphängda i konstiga pumpar, glass, folköl och en hel massa nostalgi. Därför gjorde jag frukost och gick dit i söndags.

image115
Hembakat, så klart...


image116
Kaninerna!

image117
Och utsikten.

Mindre mysigt

... är deg i sängen:

image114

Nog skulle jag bli en bra hemmafru alltid

image112

image113

Klockan är halv tolv och jag borde sova. Istället bakar jag bröd. Det är sådant som kan hända om man inte har så mycket fasta rutiner i sin vardag. Jag vet inte om det är en fördel eller nackdel att bara ha föreläsningar två timmar i veckan. Förhoppningsvis blir brödet gott. Annars är det bara ett slutgiltigt tecken på att jag inte har något liv.

Om en halvtimme är det klart.

Självömkan

Höstförkylningen har satt in på riktigt. Den kom smygande (tre veckors halsont) och nu har den slagit ut med buller och bång. När jag inte tvingar iväg mig själv till jobbet facebooksurfar jag i sängen. Eller äter glass. Glass var, tillsamman med nyponsoppa och Bamsetidningar, den bästa förkylningsmedicinen när jag var liten. Sedan övergick medicinen till te och Pretty Woman. Nu hade jag helst sett att jag hade sluppit att vara ensam.Fast glass funkar lite det också.

Nu ska jag läsa hundratusen sidor kurslitteratur!

Inflyttningsfest

I fredags hade jag inflyttningsfest och trots att många jag gärna hade velat träffa lämnade återbud, så blev det ett hejdundrande kalas. Många fina vänner dök upp, både sådana jag träffar väldigt ofta och några jag inte har sett på över ett år. Det var en rolig kväll i alla fall, och jag skulle vilja lägga upp tusen bilder, men nöjer mig med en (som i och för sig är ganska talande). Håll till godo!

image111

Välkommen hem till mig III

Hemma-hos-bilder har blivit lite klassiskt i min blogg. Det ställe jag bor på nu är helt klart fräschast av alla jag har lagt upp här.

Så här kan man i alla fall bo om man är student i Göteborg och har fått sin lägenhet vis
SGS:

image105
Köket

image106
Eh, sovalkoven. På min inflyttningsfest roade sig gästerna med att möblera om och hittills trivs faktskt nästan bättre såhär.

image107
Sängen med favoritlakanen från Holland, den ytterst temporära gardinstången och mina älskade kryddor i fönstret.

image108
Stereon och Astrids egenhöndigt gjorda inflyttningspresent (gissa vad!)

image109
Fåtöljen.

I like it!

Uppdatering

Ja, alltså... Sedan sist har jag svettats och våndats mycket. Först var det kåseriet. Det skrev jag klart samma dag som det skulle in, och hittade efter att jag hade skickat iväg det felskrivningar som min man istället för en man. Som tur  var så hängde inte allt på detta, och när jag idag fick tillbaka det så var kommentarerna övervägande positiva. Tur var väl det, för annars hade jag deppat ihop och inte vågat lämna in något mer alls. Som kuriosa kan nämnas att minst tre andra jag pratade med hade fått samma omdöme, så om jag hade fått något annat hade galgen inte varit långt borta.

Till nästa svettattack - populariseringen. Skriv om en vetenskaplig text till en populärvetenskaplig, löd uppgiften. Torrt så det ryker, skulle nog några säga, men vårt ämne lyfte det hela. Lånord i svenskan handlade det om, och här gjorde jag bara bort mig när jag skulle maila responsgruppen. Betoningen blev på något mystiskt sätt betongen, till allas munterhet. Det är betoning, det

Det här med responsgrupper är för övrigt det bästa på hela kursen! Man borde alltid ha sådana. I min grupp är vi fyra personer med ganska olika bakgrund och liv, så självklart ser våra texter olika ut. Man lär sig så otroligt mycket av att höra de andras kommentarer på det man har skrivit, men också av att se hur de har löst problem och så vidare. Trots att vi har haft samma ursprungstext och uppgift, så har slutprodukten skiljt sig mycket åt. Det är nog genom responssamtalen jag kommer att utvecklas mest.

Sedan sist har jag också varit en Hårt Arbetande Kvinna. Det finns inte så mycket mer att säga om saker. Någonstans ifrån måste pengarna komma, och eftersom jag bara pluggar halvtid anser jag mig ha tid att jobba. Dessutom känns det onödigt att slösa bort CSN-åren, eftersom man bara har sex på sig. Det finns helt klart en risk att jag skulle ångra mig om några år annars, när jag sitter där med flera år kvar på min utbildning men utan CSN.

Jobbet i sig är i alla fall helt okej. Folket är helschysst och jobbet är väl som man kan tänka sig. ICA som ICA, liksom. Men jag trivs bra och jobbar på få fler tider och att lära känna jobbarkompisarna. Det har gått ganska bra hittills med biobesök och skvaller. Dessutom har jag en kompis från kursen! Jag kompisdejtar henne och hennes vänner. Det är skitkul. Det var längesedan jag kom till en helt ny krets.

Dessutom finns det så många gamla godbitar från förr här i stan i år. Det känns verkligen bra att bo här. Amsterdam var bra på alla sätt och vis, men här finns så många fler jag har känt länge. Det är stor skillnad. I Amsterdam var det bara Marie jag hade känt längre än ett år. Alla andra var helt nya. Det var fantastiskt och jag älskade att bo där, men Göteborg blir en annan trygghet, eller vad man ska säga.

Min granne bildoktorn

Måndag idag. På torsdag ska mitt kåseri in. Titeln ska vara antingen "Då får jag användning för min gröna bolero" eller "Min granne bildoktorn". Det enda jag har kommit fram till är att jag ska skriva om bildoktorn. Nu har jag suttit och stirrat på ett tomt Word-dokument tillräckligt länge för att tröttna. Det är konstigt att det ska kännas lättare att skriva ngåot här, när kåseriet står och stampar.

Det är i och för sig ingen jätteöverraskning, med tanke på hur kul det helt plötsligt blev att städa när samhällsboken hägrade under gymnasietiden... Jag hade hoppats att jag skulle ha blivit bättre på att koncentrera mig, men det verkar mest ha blivit tvärtom. Jag gissar att det blir rätt sent på onsdag....

Nästa uppgift är popularisering, huuuva.

Allt utom skolan känns i alla fall jättebra just nu. Jag trivs som fisken i vattnet i min lya (trots bristen på gardiner, byrå m.m.) och jag har fått rätt mycket extratider på jobbet, så nu vet jag att i alla fall nästa månad kommer gå runt. Annars innebär mitt fasta schema ett snitt på 7,5 h/vecka, något som inte ens räcker till hyran... Fattig student, ja!?

Jag skyller jobbet för att jag inte pluggar, men jag vet att det är orättvist. Till viss del stämmer det - som när jag blev inringd tre dagar extra förra veckan. Det klart att planeringen spicker då. Men annars är det mest upp till mig själv att avsätta tid, sätta press och se till att producera något.  Blää.

Uni, lägenhet och jobb

De senaste dagarna har jag haft så mycket att blogga om, att jag inte har hunnit blogga. Det får nog räknas som ett i-landsproblem?

Det hela började egentligen i torsdags, som var en dag med många urladdningar. Först var jag och sökte jobb i en ICA-butik som min gamla chef hade tipsat om och de var återhållsamt positiva ? ?vi hör kanske av oss, men just nu behöver vi inte någon?. Sedan gick jag till ett café som jag hade skickat en ansökan till. Efteråt var jag så arg och uppgiven att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Arbetsgivaren sa nämligen saker som ?Vi har slängt ditt CV?, ?Du kanske kan söka praktikantplats och lära dig espressomaskinen och återkomma till oss om ett tag? och ?Du kan ju inte söka jobb om du inte kan något?. Jag var alltså inte det minsta intressant eftersom jag inte hade jobbat med espressomaskiner förut. Till saken hör att det inte stod något om dessa kunskaper i annonsen. Jag föraktar inte på något sätt kunskapen i detta, men seriöst, hur lång tid kan det ta att lära sig att göra en espresso? Ska det vara nödvändigt att gå som praktikant under en längre tid för det? Jag förstår att jag är i underläge om de andra sökande har erfarenhet av detta, men är det inte lite långt att påstå att jag ?inte kan något?? Det borde finnas andra egenskaper och kunskaper som är viktiga för jobbet.

 

Jag var alltså inte I allra bästa form när det var dags för mitt första möte med universitetet någonsin. Till råga på allt stod jag och stirrade som ett fån på orienteringskartan över salarna när det bara var några minuter kvar tills lektionen skulle börja. Som tur var hittade jag en Anna som var lika förvirrad som jag, och med gemensamma krafter lyckades vi hitta rätt OCH komma i tid (hur man nu lyckas komma i tid utan att hitta rätt kan diskuteras).

 

Kursen då. Vi träffade två av tre lärare. De verkar bra. Det kändes inte så konstigt som jag trodde att det skulle göra att ha Toves mamma. Hon är snäll, men det känns ändå lite läskigt att någon jag känner ska rätta mina texter under hösten?

 

Vi fick några texter att läsa tills på torsdag. Hittills har jag givetvis inte gjort något, min vana trogen. Dessutom ska vi ha skrivit ett kåseri med antingen titeln ?Då får jag användning för min gröna bolero? eller ?Min granne bildoktorn? som ska in snart. Jag har ingen aning om vad jag ska skriva, men den enda gång jag skrivit kåseri innan tyckte jag att det var skitkul, så jag väntar på inspirationen och hoppas att skrivarglädjen ska komma med den.

 

Det verkar vara mycket skrivande och responsgrupper på kursen, så jag tror att jag kommer lära mig otroligt mycket. Det känns som att speciellt responsen kommer vara mycket mer givande än på gymnasiet. Då var alla i ungefär samma situation, fast i olika grad av motivation. Här är det människor i alla åldrar, men totalt olika bakgrund och intressen. Jag gissar att det till viss del beror på att det är en kvällskurs, så det är många som kombinerar det med sina yrkeskarriärer. Jag verkade vara den enda utan jobb.

 

I fredags och lördags packade jag klart mina flyttkartonger, drack vin och åt brownies med ljungskiletjejerna och i söndags gick flyttlasset. Vid det laget hade ICA hunnit höra av sig och nu har jag ett fast schema där! Det innebär i och för sig bara i snitt åtta timmar per vecka, men bara att ha fått in foten känns skönt. Folk blir ju sjuka och annat, och då finns det kanske möjlighet till extrajobb. Dessutom ger även åtta timmar i veckan någon inkomst, och allt är välkommet!

 

Flytten gick ganska smärtfritt och lägenheten är över förväntan. Visst är den lite väl dyr, men den är hyfsat nybyggd och ligger inom cykelavstånd till det mesta. Den är inte heller lika trång som befarat, och det bästa (öhh) av allt ? det finns ugn! Jag har saknat att ha ugn.

 

Idag har jag jobbat första dagen. Alla är jättesnälla och hjälpsamma, men till min besvikelse så stämmer inte PLU-koderna överens med de jag kan. Istället för att slå in nektariner på 4036 ska jag nu lära mig 4379 och typ tusen andra nummer. Men har det gåt en gång ska det väl gå en gång till. Lite surt bara, eftersom de gamla koderna sitter i fingrarna (ursäkta min nördighet).

 

Nu myser jag hemma i lägenheten med verse muntthee och Cirkus Miramar, en skum blandning av Holland och högstadiet. Och kanske framför allt - nu!