Mysteriet Nathan

Var hyresvard i den gamla lagenheten heter Nathan. Han ar en amerikani femtioarsaldern, har bott i Amsterdam sedan urminnes tider och verkar mest mysa runt. Han hyrde ut lagenheten for att han skulle flytta ut pa landet ett tag och bygga en farm. Med sig tog han sin ganjaodling. Han lamnade med loftet att komma forbi da och da for att hamta post och hjalpa oss med eventuella problem.

Efter nagra veckor skickade han ett sms och meddelade att han skulle till Oktoberfesten i Munchen. Inga problem, han skulle anda ha med sig telefonen om det var nagot. Efter ytterligare en tid, nar vi berattade att rakningarna hade borjat anhopa sig, svarade han att han hade skadat sig och lag pa sjukhus i Tyskland. Han var for dalig for att aka hem.

Tiden gick. Vi kande mer och mer att vi behovde fa tag pa Jeff, som grannarna kallar honom, for att bestamma nagot om deposition och sa vidare. Det var sagt att vi skulle bo kvar tills den fjarde januari, med eventuell forlangning en manad till. I sa fall skulle depositionen vara hyra for den sista manaden.

Nu ar det inte sa lang tid kvar till den fjarde januari. Jag skamtar inte da jag sager att jag har forsokt ringa honom varje dag i flera veckor. Marie har mailat honom ocksa, men han svarar inte pa nagot. For ugnefar en manad sedan stangdes TV:n och Internet av.

Sa. Nathan, den gode hyresvarden, ar helt okontaktbar och har slutat att betala rakningarna. Tack! Jag undrar om han lever. Och nar de drar el och gas.

Vi vill saklart garna ha tillbaka vara pengar. Den enda utvagen ar att hyra ut. Jobbigt om han skulle dyka upp, bara... Han kan val i och  for sig itne saga sarskilt mycket, eftersom vi sa att vi skulle horas om januari och han ar den som det inte gar att fa tag i, men anda. Det ar surt om det skiter sig.

Situation som denna verkar dock inte hora till ovanligheterna i Amsterdam. Jag kanner en tjej som bodde i ett skjul (!) i nagons tradgard i nagra manader. For det betalade hon dyra pengar, trots att det knappt var isolerat. Efter ett tag fick hon reda pa att hennes hyresvard holl pa att bli vrakt, eftersom hon inte hade rad att betala hyran. Hon lanade ut pengar for att sjalv inte bli satt pa gatan. Nar hon sedan flyttade darifran hade hon fatt tillbaka varken lanet eller depositionen.

Apropa andra markliga losningar sa har vi lagenheten med toalett i vardagsrummet. Kommentar fran en av tjejerna som bodde dar: "Asch, det ar inte sa jobbigt. Vi kan diskutera vad vi ska kaka till middag samtidigt som vi utrattar vara behov". Personligen hade jag hellre skrikit  genom toalettdorren om det var sa brattom att bestamma vad man skulle ata. Fast a andra sidan ar det nog manga som inte skulle kunna tanka sig var dusch i koket heller...

Jul i dagarna tu, tre eller fler

Efter en snabb visit i Sverige ar jag tillbaka i Amsterdam. Det kandes som att komma hem nar jag kom hit. Jag  blev lite forvanad over det, for jag har faktiskt bott i Ljungskile bra mycket langre an vad jag har varit har. Det ar hemma pa tva helt olika satt. Hem i Sverige ar hemma som i trygghet och varme (dubbel bemarkelse, hyresvarden har stanger av varmen ibland), medan hemma har ar dar jag bor och far ra om mig sjalv. Jag kan nog inte saga att det ena ar battre eller samre an det andra, men som sagt... Jag blev overraskad over att jag kanse sa starkt. Jag trodde att det skulle bli tvartom - att jag skulle fa jattemycket hemlangtan efter att ha traffat alla underbara och att jag skulle inse att jag hade gjort fel val eller nagot, men icke. Det var fantastiskt att traffa vanner och familj och jag saknar er utav bara den, men just nu ar anda Amsterdam hemma. Jag grater blod over att jag inte hann traffa fler och att jag inte hann traffa de jag traffade langre, men om fyra manader ar jag hemma igen!

Som ni kanske forstatt sa var det en ganska stressig sverigevistelse. Jag flangde fran en plats till en annan, men det var jattekul! Ganska mycket tid gick at till julfirande. Jul hos mamma och jul hos pappa. Jul hit och jul dit. Det fortsatte nar jag kom tillbaka till Amsterdam. Jag hann inte mer an lamna vaskan forran jag cyklade ivag till Kate och Luis, som firade pa en bar pa Niuewendijk, en av de allra mest centrala gatorna. Tva av Kates australiensiska gayvanner var ocksa dar. Vi var kvar dar ett par timmar, och sedan drog vi vidare till en restaurang dar vi at middag. Jag har nog aldrig betalat sa mycket pa en restaurang, men det var det vart. Jattegod mat, men framfor allt for att det faktiskt var de andras riktiga julfirande. Ar det bara svenskar som firar pa julafton? Juldagen verkar vara mer internationellt gangbart...

Nar jag kom tillbaka till jobbet idag, var det jul far ocksa. Mitt livs forsta foretagsjulklapp (en flaska fin champagne) kom flygande sa fort jag var tillbaka efter min forsta betalda semester nagonsin. Det ar konstigt att jag inte fick mer vuxenpoang i syrrans vanner-bok. Resultatet dar blev "klipp dig och skaffa ett jobb". Haha.

Pa begaran

Jag fick nyligen en kommentar fran signaturen Hanna. Hon undrade hur jag fick jobb i Amsterdam. Jag bad henne skicka ett mail istallet. Sedan kom jag pa mig sjalv - det ar val precis sadant jag borde skriva om har!?

Sa, Hanna, jag fick mitt jobb genom
Amsterdam Weekly. De har "weekly classifieds" med jobb-, bostads- och allt mojligt-annonser. Jag svarade helt enkelt pa en annons dar. Latt som en platt!

Organisationen Undutchables formedlar ocksa jobb for sadana som oss. Min kompis Marie fick sitt jobb genom dem. Om jag har forstatt det ratt, sa registrerar man sig dar och sedan hjalper de en att hitta nagot. Jag tror att manga av de jobben ar support, call center eller oversattning. Det finns fler liknande formedlingar, men jag vet inte vad de heter eller hur de fungerar.

Ett annat tips ar att fraga runt! Manga affarer och cafeer har anslag i fonstren, sa det ar bara att traska runt med CV:n. Det var sa jag fick mitt forra jobb. Manga forutsatter att man kan hollandska, men om det ar i centrum ar det ofta inga problem att vara engelsktalande. Det ar anda sa mycket turister...
 
Annars... Det finns sakert annonser i vanliga dagstidningar, pa Internet och sa vidare. Som svensk tjej har man det ganska bra. Det ar bara att kampa pa, forr eller senare dyker det upp nagot!

39 nationaliteter och aventyret med ugnen

Pa mitt jobb finns det knappt 100 anstallda. Bland de ar 39 olika lander representerade. Det ar ganska coolt, men ocksa jattebra for mig! 39 olika lander utgor verkligen vad som verkligen kan kallas multilingual, och det gor arbetsspraket automatiskt till engelska (aven om det bara hade varit hollandare dar hade det i och for sig varit sa, for det ar nagot av en Hard Rock-policy). Pa mitt forra jobb var det bara jag som inte kunde hollandska, och det var svart ibland. Kontrakt och arbetsbeskrivningar, tack och hej!

I alla fall, bland mina arbetskamrater finns engelsman, greker, aussies, en dansk och manga, manga fler. Utom dansken, som for ovrigt ar assistant manager, ar jag den enda skandinaven.

I Prep ar vi sju anstallda. Av dem ar tre supervisors. Vi har:

Rob, som ar kanadensare och som kommer sluta om bara nagra veckor. Han ar ganska ombytlig, ibland ska man folja konstens alla regler och ibland ska man fuska och gora allt sa fort som mojligt. Han tycker att den basta raggningsrepliken ar "Do you wanna try an Australian kiss? It's just as a French kiss, but it's down under" och jag undrar fortfarande om det var sa han fick sin flickvan, som ar servitris pa Hard Rock, pa fall.. I hope not. Rob ar polare med Little John, som egentligen jobbar som pa Hard Rock Cafe London. Han har blivit hitskickad for sex manader, eftersom det var ont om supervisors i Amsterdam och Hard Rock jobbar mycket med utbyten var personal. Han ar genomsnall. John kommer ursprungligen fran Christchurch, Nya Zeeland, men hans hjarta verkar tillhora London numera. Hans fru bor dar, till exempel. Just nu bor han sjalv dock med JonBoy. JonBoy ar den supervisor jag bast gillar att jobba med, men han ar ocksa den som har flest konflikter pa jobbet. De andra pa hogre positioner gillar inte hans satt att jobba, men han kan mycket. Till skillnad fran Rob och John ar han utbildad kock och har jobbat pa flera olika restauranger. Hans stora passion ar 60-talsmusik och coffeeshops. Han ar engelsman och den som ar mest rocker i Prep.

Vi knegare (som egentligen har det mycket battre an de andra, eftersom de ibland maste gora 15-timmarsdagar och liknande) bestar av:

Papa Joe. Joey kommer fran Filippinierna och har jobbar pa Hard Rock i sju ar, anda sedan det oppnade i Amsterdam. Han har precis kommit tillbaka fran fyra veckors semester och gor allt med ett leende. Hans standardfraser ar "You are the best", "Thank you darling" och "Thank you Joey". Det senare sager han oftast till Miss Kate, nar de gor nagot tillsammans. Kate ar 24 och kommer fran Australien. Hon pratar mycket och ar valdigt latt att tycka om. Det ar mate hit och man dit nar hon ar igang. Hon ska snart aka till Australien for att ga pa brollop och operera orat. Da kommer John flytta till hennes lagenhet, och nar hon sedan kommer tillbaka ska de bo dar tillsammans. Jag undrar hur det ska ga. John och Rob brukar halla i Kate pa tok for manga ol, och om de dessutom bor tillsammans... Kate har i alla fall jobbat pa Hard Rock i drygt sex manader, och borjade ungefar samtidigt som Luis. Luis kommer fran Nigeria, men sa "Haha, jag skulle kunna saga vilket land som helst!" nar han presenterade sig. Han ar trott pa jobbet, men for lat for att orka soka nagot annat. Vi har en deal om att jag ska lara honom att simma och att han ska lara mig att spela biljard. Jag har pa kann att det aldrig kommer handa, framfor allt inte simningen... Han gillar hiphop, speciellt Eminem, men hatar att rulla varrullar och baka brownies.

Rent generellt kan man saga att det ar ett gott gang med mycket humor! Det ar mycket darling, babe, bonita och liknande ocksa. Det ar leuk (hollandskans motsvarighet till engelskans "nice", om jag inte ar helt ute och cyklar). Vi lyssnar konstant pa radiokanalen Amsterdam Rock Classics eller mojligtvis pa Kaiser Cheifs. 

Santa 
Ganget pa Breakfast with Santa! Jag, Beccy, Katie, Santa (you won't see Santa and JonBoy at the same time...), Miss Kate och Luis.

Nu aker jag forresten snart till Sverige. Planet lyfter 07.05 pa onsdag morgon.. Bli inte radda om ni ser mig och jag ser konstig ut. Jag rakade bara branna av mig lite har och ogonbryn nar jag skulle laga mat. Vi har en totalt livsfarlig gasugn. Det sa bara "Poff!" och sa var det en stor bla eld mitt framfor ogonen pa mig. Det hade kunnat sluta bra mycket varre. Nu ar det mest lite forargligt, eftersom jag klippte mig forra veckan och haret inte alls ar lika snyggt som det var da (som tur var fick jag kompisrabatt. 18 euro istallet for 45, ja tack! I like my Slovenian hair dresser and friend). Ogonbrynen och ogonfransarna vaxer val ut, och jag antar att rodnaden pa nastippen och ogonlocken lagger sig... Hursomhelst, det ska blir skont att komma hem ett tag, aven om det blir stressigt och mycket flang hit och dit. Men ahhhh, vad kul att traffa alla!

Mitt inkvoterade jobb

Hard Rock

Sa... Jag berattade om mitt forra jobb och att jag sa upp mig. Dagen darpa ringde Nikos, kokschefen pa Hard Rock Cafe, och fragade om jag kunde komma pa intervju dar. Jag hade sokt ett jobb dar flera manader tidigare, men trodde att det var helt uteslutet nar de inte hade hort av sig pa sa lang tid. Det visade sig vara fel, och de behovde nagon inom en vecka.


Jag pallrade mig ivag till intervjun. Redan i inledningsskedet klargjorde Nikos att jag egentligen inte borde fa jobbet. Jag var for ung, hade ingen kokserfarenhet och sa vidare. Detta, i kombination med ett fruktansvart illamaende, gjorde att jag trodde att alla chanser var bortblasta.


Men, och detta ar verkligen ett MEN som blev min raddning, han tyckte att konsfordelningen i koket var alldeles for skev. Innan jag borjade jobbade bara tva tjejer dar, och han uttryckte det som att "det ar battre for alla om det ar lite tjejer i koket". Deal, och ett par dagar senare fick jag ett mote for att skriva kontrakt, lamna alla mojliga uppgifter och fa uniform.


Uniform

(Ursakta att den ar pa fel hall, har for tillfallet inget redigeringsprogram och ja... Jag ar ingen stjarna pa datorer!)

I uniformen ingar, utover skjortan, svarta byxor, svarta laderskor med halkskydd (fast de flesta har svarta sneakers istallet) och keps/harskydd/bandana. Aven tatueringar ingar, men det ar "optional". Tack, det var snallt...


Hursomhelst, sedan den 30 november har jag alltsa varit anstalld pa Hard Rock, och jag jobbar pa avdelningen Prep Kitchen. Arbetsdagen ar oftast 8-16 och bestar av att forbereda mat som sedan det andra koket, kallat The Line, tillagar nar de far en bestallning. Till mina uppgifter hor saker som skara gronsaker, laga saser, baka kakor och liknande. Det ar helt okej, men ofta stressigt. Mycket ar tungt ocksa, sa jag raknar med att ha blivit stark nar mitt kontrakt ar avslutat! Jag betvivlar att jag nagonsin kommer att jobba i kok igen efter det, men det kanns kul att ha testat. Antagligen ar det ocksa det enda jobb dar jag kommer fa fragor som "Vad gillar du for musik?" och "Vilket band skulle du helst se live?" pa intervjun...


Fijne Sinterklaas!

I tisdags firade holländarna Sinterklaas och jag hade långt gångna planer på ett fint inlägg om vad det är. Nu känns det lite inaktuellt och jag har tappat inspirationen en aning, men Malin har beskrivit det här.

Min holländske vän Luyt gjorde också en beskrivning: "The 5th of December is when Sinterklaas celebrates his birhtday by giving all the kids who have been nice all year long a gift... And if you have been naughty you would be beaten by a bundle of twigs and sent in a bag to Spain. A very nice tradition with a lot of sweets."

Jo, jag tackar, lots of sweets:

Choklad-M
Min nya flatmate Laurens köpte ett choklad-M till mig! Chokladbokstäverna är tydligen ett måste! Det är även kruidnoten, "kryddnötter", som är supergoda. Jag får nog ändå säga att min favorit är amandelnstaaf, som är precis samma slags mandelkaka som mamma och Charlotta brukar baka till jul! Jag har aldrig sett den någon annanstans i Sverige, men här säljer de den bland annat på Albert Heijn, Hollands motsvarighet till ICA (de har till och med Euroshopper!).

Luyt
Tidigare nämnde Luyt var på besök idag, och han tyckte att det var dags att jag firade en riktig Sinterklaas. Han hade med sig en hel massa sötsaker och vi frossade rejält! Han hade till och med tänkt på Marie och Marcus. Han hade jagat runt hela Delft för att hitta M, men det fanns inte någonstans, så vi fick andra bokstäver, haha (Marcus, det väntar på soffbordet!).

Bostad, adventsmys och stalkern

Igår var Norges bästa band i stan! Kaizers Orchestra rockade Oude Zaal på Melkweg och jag var givetvis på plats, dagen till ära i Eriks sällskap. Erik er en mye hyggeli gutt fra Trysil (förlåt för stavningen och så vidare, norska vänner!), som jobbar i Hoorn utanför Amsterdam.

Melkweg anordnar hur som helst mycket bra grejer, till exempel har jag varit på Promoe, någon form av gypsy-ska night och ett par reggaespelningar där. Jag har aldrig gått därifrån missnöjd, och var så inte heller igår. Kaizers är kända för att vara ett bra liveband och levde upp till alla förväntningar! De var och käkade på Hard Rock Cafe idag också, skvallrade en av servitriserna. Jag var fullt upptagen med att panera kyckling och kunde inte se det med egna ögon, men jag har absolut ingen anledning att misstro henne. Aporpå jobbet i alla fall, ni kan nog tänka er ungefär hur pigg jag var när jag gick upp 06.20 imorse. En av mina supervisors gjorde i ordning både kaffe och apelsinjuice (samt erbjöd scrambled eggs, men dem tackade jag nej till) så fort han såg vilket skick jag var i.

Kaizers Orchestra
Kaizers Orchestra

Erik och jag på Werk
Erik och jag

På väg hem från jobbet träffade jag Saïd, en marockan jag har lärt känna här. Vi bestämde oss för att dricka te senare på eftermiddagen, och när jag gick ut för att träffa honom hände en mycket konstig sak. Utanför dörren stod en man som frågade om jag kände en svensk tjej som bodde där. Jag svarade givetvis att jag bodde där. Precis när jag hade gjort det, gick ett ljus upp för mig. Det var stalkern, den italienske 60-årige konstnären, tillika buddistiske munken, som pratade med mig på tågstationen en gång. Han gav mig sin adress och jag skrev ett brev till honom för skojs skull. Det skulle jag inte ha gjort. Han svarade med fyra brev på en vecka och hade nu letat upp mitt hem! Jag förstår inte vad han vill mig. Det är läskigt.

Det hela blev i alla fall bättre av teet med Saïd. Han bor jättenära oss, vi pratar parallellgator, och är mycket sympatisk. Han spelar berbermusik, något som får mig att associera till världens bästa
Krokstrand!

Saïd på Republiek
Saïd

Kvällen tillbringades sedan hemma hos Malin, Tobbe och Barry. Malin hade bjudit in en samling svenskar och några andra till glöggdrickning, pepparkaksätning och allmänt mys. Det första ljuset tändes och tillhörande dikt lästes. Mycket stämningsfullt! Jag är alltid som mest pepp på julen vid den här tiden på året  - snart kommer jag att tröttna och bara vilja spy på allt.


Tobbe första advent
Adventsljusstake, Tobbe och tomtelykta!

Och, ja, the times they are a-changin’. I fredags fick jag ett rum i Zuid (”syd”). Jag ska flytta imorgon. Det ska bli otroligt skönt att ha ett ordentligt badrum och så. Fast jag kommer sakna att bo med Marie och Marcus och att bo i Westerpark. Jag har trivts väldigt bra i området och det känns tråkigt att lämna det, men jag tror att det här nya också kommer att bli bra.